Quanthurium website    
Anthuriums website Roze anthurium Zie ons assortiment

Drie broers De Mooij leiden bloeiend familiebedrijf.

Vergroot de foto In de jaren ’70 begon vader De Mooij aan de Noordwijkerweg een kwekerij.“In de kassen stonden voornamelijk anjers en tulpen,”weet Wilfried de Mooij.”Later werd gekozen voor snij Anthuriums en nog weer later kwamen daar de potanthuriums bij.” Sinds hun vader zich op 65 jarige leeftijd uit het bedrijf terugtrok, zijn de drie broers René, Wilfried en Henkjan gezamenlijk eigenaar van de twee kwekerijen met een totale oppervlakte van 20.000 vierkante meter. Daarnaast zijn ze eigenaar van Tuincentrum de Mooij, gevestigd op de plek waar het destijds allemaal begon.

“Toen mijn oudste broer René in 1985 van school kwam, besloot hij bij mijn vader in de kwekerij te gaan,” vertelt Wilfried.”Er was behoefte aan uitbreiding, maar op de locatie aan de Noordwijkerweg was daarvoor geen ruimte. Besloten werd een stuk grond aan de Trappenberglaan erbij te nemen. Daar werd begonnen met de bouw van 3000 vierkante meter kassen en een schuur. Om de paar jaar kwam er steeds 3000 vierkante meter bij. Inmiddels zitten we op 12.000 vierkante meter en daarmee is het helemaal vol.” In 1995 kwam hij zelf van school.“Mijn broers en ik zijn zo’n beetje tussen de snijanthuriums opgegroeid, maar ik wilde graag de richting van potplanten op. Vanwege onze jarenlange ervaring met snijanthuriums lag het voor de hand om voor potanthuriums te kiezen. Tegenover de kwekerij hebben we potplantenkwekerij ‘Quanthurium’ opgezet met 4000 vierkante meter kassen en een schuur. In 2001 kwam er nog eens zo’n stuk bij. In totaal ligt er nu 8000 vierkante meter. Per jaar kweken we meer dan 300.000 planten, in zes verschillende kleuren, waarmee we ook het consumentenmerk MoreLips voeren.”

Milieukwalificatie
Vergroot de foto René:“De kassen zijn volledig geautomatiseerd, ondermeer wat betreft beregening en klimaatbeheersing. Een potplant is na ongeveer 40 weken klaar voor de verkoop. De potplanten worden collectief naar de verschillende veilingen vervoerd, het transport van de snijbloemen naar de Rijnsburgse bloemenveiling Flora verzorg ik zelf.” Volgens Wilfried en René zijn de strenger wordende milieueisen van invloed op het bedrijf, dat de hoogste milieukwalificatie MPS-A heeft.

Tuincentrum
De liefde voor het vak is in de familie diep geworteld. Sinds eind jaren ’90 is ook de derde broer, Henkjan, in het bedrijf actief.”Mijn interesse ligt vooral bij de handel en verkoop,” licht deze toe.”Ik heb destijds een vergunning aangevraagd, waardoor ik in 1999 op de plaats van de vroegere kwekerij aan de Noordwijkerweg een tuincentrum kon openen. We kochten twee buurpanden erbij en er kwam een grote parkeerplaats. Begonnen werd met 3000 vierkante meter, inmiddels zijn het er 4.500 overdekt en bijna 1000 vierkante meter buitenterrein.” Hoewel de broers alledrie mede-eigenaar zijn, is het Henkjan die de dagelijkse leiding over het florerende Tuincentrum de Mooij voert.”Qua omzet groeien we nog ieder jaar. Het tuincentrum staat bekend om het brede assortiment en kwalitatief hoogstaande producten. Niet voor niets zijn we al vier keer tot beste tuincentrum van bij Garden Retail Services aangesloten tuincentra gekozen.”

Officiele website
Potplantenkwekerij Quanthurium
Zie ons assortiment